torstai 8. helmikuuta 2018

Juha Sipilän rakas peto: Paavo Väyrynen





                                                  
Juha Sipilän rakas peto: Paavo Väyrynen

Pääministeri ja Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilältä on tullut sydäntäsärkevä kirje. Kirjeensä alkupuolella Juha Sipilä kertoo valmistuneensa diplomi-insinööriksi Oulun yliopistolta vuonna 1986 opinnäytetyönään 900 MHz:n duplexsuodatin. Insinöörimies Juha Sipilä kertoo ammattitaidostaan sen verran, että saa  puhaltamalla himmelin pyörimään, pystyy pukemaan kurahousut jalkaan kiukuttelevalle taaperolle, ja että osaa laittaa pipon päähänsä heittämällä sen vastatuuleen. Elämä olisi muuten ihan mukavaa ruusuilla tanssimista, mutta Juha Sipilä kertoo kärsivänsä Paavo Väyrynen- syndroomasta. Hän näkee Paavo Väyrysiä kaikkialla. Siihen hän pyytää lohduttomana apua.
   ” Hyvä ihmiskuiskaaja tohtori Matti, taudinkuvaan kuuluu, että Paavo Väyrynen on kiinni koivessani kuin Tasmanian piru. Vaikka kuinka hötkytän jalkaani, niin ei irtoa Paavo, ei lähde pois Paavo Väyrynen, vaikka mitä teen. Seuraavaksi mainitsen vain muutaman esimerkin:
   Minulla on lentolupakirja.  Olin viemässä 13.06.2017  itse ohjaamallani pienkoneella hallituksen eroilmoitusta Sauli Niinistölle Naantalin Kultarantaan. Syy miksi käännyin takaisin ei ole kerrottu ihan totuudenmukaisesti. Näin nimittäin ihan yllättäen Paavo Väyrysen hieman ennen Naantalia. Ensin vain piste etäisellä taivaalla, sitten lisääntyvää kauhua, sitten totuus,  Paavo Väyrynen. Paavo Väyrynen leijaili laskuvarjolla koneeni vasemmalta puolelta kohti maata. Hänellä oli sininen kravatti, ja hän näytti minulle peukalollaan tsemppi-merkkiä alaspäin leijuessaan. Silmälasini huurtuivat kasvoistani ulos lentävästä hiestä, mutta sain käännettyä koneeni takaisin Helsinkiä kohti. Muistan siinä hetkessä ihmetelleeni, että mistä Paavo oli oikein hypännyt. Sinisellä taivaalla ei näkynyt muita lentokoneita.
   Selvitäkseni tästä järkytyksestä  menin sunnuntaina kirkkoon saadakseni hengen ravintoa. Kaikki meni siihen asti hyvin, kunnes pappi saarnastuolissa alkoi yhä enemmän ja enemmän muistuttaa Paavo Väyrystä. Kunnes hän lopulta oli Paavo Väyrynen. Pappi saarnasi tiukemman EU- politiikan puolesta, ja että euron rinnalle pitäisi ottaa markka takaisin. Hän heilutteli kädessään olevia joitain vanhoja seteleitä.  Pysyin lujana, en paennut. Menin ehtoolliselle alttarille ja polvistuin Paavon eteen. Paavo antoi minulle leivän ja viinin ja sanoi: ” Sinun syntisi ovat anteeksiannetut.” Hän sanoi sen hyvin vakuuttavasti.
   Tähän väliin itse aiheutettu kauhu. Löin eduskunnan kuppilassa vetoa Seppo Kääriäisen kanssa eräästä asiasta, jota en tässä paljasta. Kaiken piti olla selvää. Ei ollut. Hävisin vedon. Vedon hävinneenä joudun pitämään 13 x 18 cm kokoista kehystettyä valokuvaa Paavo Väyrysestä kirjahyllyssäni elämäni loppuun asti.
   Eräänä iltana TV- uutisiin ilmestyi Paavo Väyrysen näköinen mies, joka kertoi ryhtyvänsä Keskustanpuolueen puheenjohtajaehdokkaaksi. Hän vaikutti olevan ihan tosissaan. Tuon puheenjohtajuuden piti olla minulle läpihuutojuttu. Nyt joudun tupailloissa puolustamaan euroa ja EU:ta.
   Näen Paavo Väyrysiä joka puolella. Joka hetki Väyryset tulevat esiin mieleni varjoista. Väyrynen  kävelee kadulla vastaani ja nostaa kohteliaasti hattuaan, hän istuu puistossa ja ruokkii puluja, kaupan edessä hän työntää punaista tuttia vaunuissa kirkuvan vauvan suuhun, saman aikaan hän leikkaa vanhemman miehen hiuksia läheisessä parturinliikkeessä. Siinä samassa hän jo ajaa ohikiitävää raitiovaunua.  Kaikki on kauhua. Kadulla edessäni viemärin kansi nousee paikoiltaan, sieltä hivuttautuu ylös Paavo Väyrynen, joka tsemppi-merkin minulle näytettyään katoaa ihmisvilinään. En ole edes vaimolleni kertonut, miten syvissä vesissä joudun päivittäin uimaan.
   Hyvä ihmiskuiskaaja tohtori Matti, minä pelkään, vapina ja tutina täyttävät mieleni. Minusta tuntuu, etten voi  enää hetkeäkään elää samassa ulottuvuudessa Paavo Väyrysen kanssa.
   Auttakaa minua, ottakaa tämä katkera etikkamalja minulta pois. ”
  

Ihmiskuiskaajan vastaus: Hyvä Juha Sipilä, on kaksi asiaa, mitä ette voi hallita ettekä voittaa. Toinen on media, josta teillä on sapekkaita kokemuksia, ja toinen on Paavo Väyrynen. Molemmat ovat enemmänkin fysiikan lakeja kuin mitään muuta. Koska et voi voittaa, sinun pitää liittoutua.
   Hyvä Juha, olen laatinut sinulle 9-kohtaisen toimenpide-ehdotuksen.
  
1)   Seuraavan kerran Paavo Väyrysen tavatessasi vedä hänet itseäsi vasten kättelyn sijaan. Halaa, anna välittämisen virrata, purista lujasti Paavoa kuin kaivattua ystävää, jota et ole nähnyt 30- vuoteen. Muista, että teillä kummallakin on silmälasit, ei siis kuitenkaan liian rajua välittämistä.
2)   Näin talviaikaan käykää yhdessä luistelemassa. Värikkäät  kaulaliinat kaulaan, ja lämmintä mehua termariin  mukaan.
3)   Pian on kevät ja kura lentää. Osta pappa Tunturi-mopo. Kutsu Paavo soramontulle. Opeta Paavo keulimaan. Onnistumisen riemua ei mikään voita.
4)   Älä ole osaamiskade. Opeta Paavoa puhaltamaan himmeliä niin, että se pyörii. Opeta myös Paavoa laittamaan pipo päähänsä heittämällä se vastatuuleen.
5)   Kesällä tehkää retki maaseudulle tandem- pyörällä. Eväät mukaan, polvihousut, mato-onget, ja paljon reipasta mieltä.
6)   Paavo pitää kirjojen kirjoittamisesta ja kuvamukeista. Kirjoittakaa yhteinen kirja. Teettäkää yhteisiä mukeja, joihin painetuissa kuvissa olette yhtä hymyä ja kaulakkain.
7)   Lähetä Paavolle ystävänpäiväkortti.
8) Osallistu Paavon kanssa Eukonkannon MM- kilpailuihin. Anna Paavon ja Vuokon voittaa.
9)   Kutsu Paavo kotiisi illalliselle. Noutakaa perunat ja juurekset yhdessä kellarista. Paistakaa yhdessä silakoita, leipokaa korvapuusteja kahvipullaksi. Kahvittelun jälkeen viettäkää todellista laatuaikaa katselemalla  toistenne vauvakuvia.

Hyvä Juha Sipilä, ehkä juuri silloin, kun sitä vähiten odotat, ehkä bensiininkatkuisella soramontulla, ehkä luistinradalla kirpeässä pakkasessa, ehkä juuri silloin, kun katselette takan lempeässä lämmössä toistenne vauvakuvia, Paavo Väyrynen vetää sinut halaukseen ja sanoo sen, mitä eniten odotat: ” Hyvä Juha, en enää pyri Keskustapuolueen puheenjohtajaksi. Sen sijaan olen päättänyt haastaa Petteri Orpon ja pyrkiä kokoomuksen puheenjohtajaksi ”


  


1 kommentti: